İNDER 50 Yıldır Sektörün Öncülüğünü Yapıyor

Proje Hakkında

Gayrimenkul sektöründe 50 yılı geride bırakan İNDER, sadece inşaat dünyasının değil, Türkiye’nin de en eski ve köklü sivil toplum örgütlerinden biri olarak gösteriliyor. Kentsel dönüşümden imar mevzuatına, sektörü ilgilendiren yasal düzenlemelerden nitelikli işgücü ve istihdama, müteahhitlik şirketlerinin kurumsallaşmasından kaşık dışı ile mücadeleye kadar müteahhitleri ilgilendiren her konuda çalışan, kamuoyu oluşturan dernek, ayrı zamanda üyeleri ile hükümet ve bürokrasi arasında bir köprü vazifesi yapıyor

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, İNDER’in dile getirdiği her konu, ilgili mercilerde layık olduğu ilgiyi gördüğünü belirterek  “Merkezi ve yerel yönetimlerin referans noktasına oturan İNDER, çarpık ve riskli yapılaşmanın önüne geçilmesi ve sektörde sürdürülebilir dinamizm konusundaki önerileriyle kılavuz olmuştur” dedi.  Bundan sonraki dönemde İNDER’in sektördeki paydaşlarına mikro bazda katma değer sağlayacak atılımlara hazırlandığı müjdesini veren Durbakayım, “Veri bazında kaynak sağlayıcı olmak için teknik altyapı hazırlıklarını sürdüren derneğimiz aynı zamanda Ar- Ge araştırmalarına ağırlık veren bir dönemin kapısını açacak” açıklamasında bulundu

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) 50’nci yılını kutluyor. Gayrimenkul sektörünün en eski, eski olduğu kadar da aktif sivil toplum kuruluşlarından biri olan İNDER, bugüne sektöre öncülük ediyor. Son yıllarda kentsel dönüşümden vergisel mevzuata, imar yönetmeliğinden mütekabiliyete kadar pek çok yasal düzenleme konusunda çalışmalar yapan, üyeleri adına görüş bildiren, hükümetle ve bürokrasiyle dernek üyeleri arasında bir köprü oluşturarak sektörün sorunlarını ileten İNDER, inşaat sektörünün kurumsallaşması için de büyük çaba harcadı. İş güvenliği ve sağlığı, mesleki eğitim ve istihdamın artırılması, kayıt dışı ile mücadele gibi konular da İNDER’in faaliyetleri arasında her zaman yerini buldu.

En önemli gündemi dönüşüm

Son dönemde inşaat sektörüne yönelik uygulanan, eylül ve ekim aylarında konut satış rekoru kırılmasına neren olan KDV ve damga vergisi ile teşviklerin verilmesinde İNDER’in katkısı büyük oldu. Depreme dayanıklı sağlıklı yapılar ve çağdaş kentler oluşturulması için kentsel dönüşüme her zaman destek veren ve öncelikli gündem maddesi olarak kabul eden İNDER, bu konuda kamuoyu oluşturmakla kalmadı, toplantılar, sempozyumlar düzenledi.  İNDER, Garanti Bankası ve Kentsel Dönüşüm Hukuku Platformu ile birlikte geliştirdiği Anahtar Teslimi Kentsel Dönüşüm Modeli ile sektörde bir ilki gerçekleştirdi.

Müteahhitleri ve tedarikçileri buluşturdu

Öte yandan, Türkiye’de yapılan yapıların daha çağdaş, daha verimli, çevreci standartlara uygun ve tasarruflu olması için önemli çalışmalara imza atan İNDER, bu konuda müteahhitlerin sektördeki en önemli paydaşları olan yapı malzemeleri üreticileri ve tedarikçilerle her zaman yakın ilişkiler içinde oldu. Dönem dönem, inşaatçılarla malzeme üreticileri ve tedarikçileri bir araya getiren dernek, bu vesileyle önemli işbirliklerine ön ayak oldu. Bu işbirlikleri, müteahhitlerin maliyetlerini düşürerek daha uygun fiyatlı konut üretmelerini sağlarken, tedarikçilerin de kapasitelerini daha verimli kullanmasına yardımcı oldu.

Çabalar karşılığını buldu

İNDER’in çabaları sektör temsilcilerinde de karşılığını bulmuş görünüyor. Birçoğu aynı zamanda İNDER üyesi olan sektör temsilcileri, derneğin sektördeki en aktif  ve güvenilir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtiyor. İNDER’in bu güne kadar sektöre kazandırdıkları, bundan sonraki dönem için de sektör temsilcilerinde beklentiler oluşturmuş durumda. İNDER’e olan güvenlerini dile getiren sektör temsilcilerinin bundan sonraki dönemde dernekten en büyük beklentisi kentsel dönüşümde yaşanan sorunları konusunda, yetkili mercilerle sektör arasında bir köprü oluşturması…  Sektörün kurumsallaşması, nitelikli işgücü oluşturulması ve sektöre yönelik teşviklerin artırılması gibi konularda derneğin daha aktif rol alması da beklentiler arasında yer alıyor. İnşaat malzemecileri ve tedarikçiler ise İNDER’in  kendilerini ve şirketlerini müteahhitlerle buluşturacak organizasyonları daha sıklıkla yapılmasını istiyor.

‘Referans noktası oluşturdu’

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, İNDER’in yılların birikimini ve yüzden fazla yapı müteahhidinin öngörüsünü temsil ettiğini söyledi. 2017 yılının İNDER’in sektördeki yerini gösteren güzel bir yıl olduğunu ifade eden Durbakayım, “Derneğimizin dile getirdiği her konu, ilgili mercilerde layık olduğu ilgiyi gördü. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere merkezi ve yerel yönetimlerin referans noktasına oturan İNDER, çarpık ve riskli yapılaşmanın önüne geçilmesi ve sektörde sürdürülebilir dinamizm konusundaki önerileriyle kılavuz olmuştur” dedi.  İNDER’in, sektördeki sorunların çözümüne ek olarak, inşaat sektörünün ayrılmaz bir parçası olan yapı malzemeleri sektörüne de destek verdiğini anlatan Durbakayım, “İNDER, söz konusu sektör ile yapı müteahhitlerinin arasındaki köprüyü daha da sağlamlaştıracak ve güçlendirecek girişimlere de ağırlık vermiştir” diye konuştu.

‘Yeni atılımların arifesinde’

İNDER’in 50 yıl boyunca sosyal sorumluluk bilincinden taviz vermediğinin de altını çizen Nazmi Durbakayım, akademik çalışmalara destek verirken diğer taraftan kamuoyunun bilgilendirilmesi için çeşitli konferanslar düzenlediklerini kaydetti. İNDER’in yüklendiği misyonu 2018 yılında da sürdürmek için çalışmalarına devam edeceğini söyleyen Başkan Durbakayım, “İNDER, sektördeki paydaşlarına mikro bazda katma değer sağlayacak atılımlara hazırlanıyor. Veri bazında kaynak sağlayıcı olmak için teknik altyapı hazırlıklarını sürdüren derneğimiz aynı zamanda Ar- Ge araştırmalarına ağırlık veren bir dönemin kapısını açacak” açıklamasında bulundu.

Proje Detayları